A fizioterápiás kezelések, mint például a gyógytorna is, elsősorban a mozgásszervi betegségek megelőzésére és rehabilitációjára, vagy a már lezajlott folyamat kiújulásának megakadályozására alkalmasak. Legfontosabb célja a fájdalom csillapítása, a mozgás örömének és a mobilitásnak a visszaszerzése.

Ezek a módszerek külsőleg hatnak, nem helyettesítik, hanem kiegészítik az orvosi kezeléseket, növelve a műtéti eljárások hatékonyságát.

A fizioterápia különösen jól alkalmazható:

Mozgásszervi betegségek megelőzésénél, gyógyításánál és rehabilitációjánál.

Mozgásszervi megbetegedésből eredő fájdalmak esetén, mint például deformitás, sérülés, kopás, gyulladás miatti ízületi fájdalmak.

Keringési szervekre, mint a szív-, ér- és nyirokrendszer, a zsigerekre, mint például az emésztés, légzés, vizeletkiválasztás, továbbá az idegrendszerre és az érzékszervekre is.

A fizioterápiás kezelés módját és idejét, állatorvosi konzultáció és felügyelet mellett, a fizioterapeuta határozza meg szoros együttműködésben a kezelőorvossal.

A teljes gyógyuláshoz az alábbi manuális módszereket alkalmazhatjuk a kezelések során:

Gyógytorna:

A gyógytorna olyan tudományág, amelynek célja, hogy a kezelő állatorvossal együttműködve segítsen a tartós gyógyulás elérésében – kézzel végzett technikákkal, speciális, aktív gyakorlatokkal. Gyógytorna nélkül szinte lehetetlen a tartós gyógyulás visszamaradt fájdalom nélkül. A feladatokat, technikákat mindig az adott kisállatra szabottan választjuk ki.

Gyógytorna kezelések során olyan kézzel végzett mozgatásokat, nyomásokat és korrekciókat végez a Fizioterapeuta, amelyek enyhítik a fájdalmakat az izmokban, ízületekben, csontokban és idegekben.

Minden esetben adunk otthon végzendő feladatokat is, amelyet betanítunk a Gazdiknak, és minden látogatás alkalmával átbeszéljük, fejlődés szerint változtatjuk őket.  További fizioterápiás kezelés lehet még a manuálterápia, a mechanoterápia, aktív és passzív nyújtások (stretching), kimozgatás, terápiás masszázs, nyirokmasszázs, thermoterápia, stb. Ezekről bővebben az adott szolgáltatás menüpontja alatt olvashat!