Tóth Nóra

Tóth Nóra vagyok, kutya-fizioterapeuta, habilitációs kutyakiképző. Kisgyermek korom óta mindig volt négylábú családtagunk, így bőven volt alkalmam megismerni a kutyák és macskák testbeszédét, életvitelét.

6 évig Állatorvostudományi Egyetem Klinikáján dolgoztam ambuláns- és műtőasszisztensként. Ezáltal betekintést nyerhettem a különböző műtéti technikákba, amelynek segítségével még pontosabban felmérhetem a műtétek utáni rehabilitáció folyamatát, valamint az ambuláns ellátásban is gyakorlatot szereztem (balesetek, törések, elsősegély, stb). Egy éjszakai ügyeletben hozták be Volvo-t, akit szinte azonnal örökbe fogadtam. Autóbalesetben súlyos medence-és könyök törést szenvedett, sajnos a szívbetegsége miatt kevés időnk volt együtt. Ő indított el az úton, hogy megismerkedjek a kutyák mozgásszervi rehabilitációjával.

2013-ban végeztem el a Magyar Kisállat Fizioterápiás Társaság kutya-fizioterapeuta képzését. Nagyon fontos számomra, hogy folyamatosan képezzem magam, ezért igyekszem minél gyakrabban részt venni különböző továbbképzéseken például rehabilitáció témaköreiben, vagy kutyák kommunikációjával kapcsolatos webinarokon.

Három kutyám van:

Buborék, a terápiás segítőkutya, akivel egy hosszú betegsége miatt csak keveset tudtunk dolgozni. Ezért már csak ritkán és kímélő módon tölt időt gyerekekkel, fogyatékkal élőkkel, idősekkel.

Bizsuval részt veszünk a Szenior Családi Kutya Program demencia kutatásában, mivel 15 évesen a szépkorúak boldog nyugdíjas éveit éli. Aktívan foglalkozunk demencia habilitációval, mindig a megfelelő szakember segítségével.

Vegas 11 éves bullterrier keverék, aki által sok-sok tapasztalatot szereztem a kutyák allergiája, bélrendszeri problémái, ösztönkezelés és viselkedésterápia témakörében, valamint több kutyás sportban is szerencsét próbáltunk.

Fontosnak tartom, hogy a betegeimet mindig fokozatosan, a kutya kommunikációjának és belső állapotának megfelelő módszerekkel szoktassam hozzá a fizioterápiás eszközökhöz és feladatokhoz.

Debreceni Krisztina

Debreceni Kriszti vagyok, kutya- fizioterapeuta és Hoopers instruktor.

Gyermekkorom óta rajongok az állatokért, az elmúlt tíz évben számtalan sportot kipróbáltam kutyáimmal.

2016-ban érkezett az életembe Zoé kutyám, akkor még nem is sejtettem, hogy teljesen megváltaztatja az életemet, és meghatározza későbbi pályaválasztásomat is. A vele töltött idő ébresztett rá, hogy mennyire fontos a mozgásszervi problémák korai felismerése, valamint az időben elkezdett rehabilitáció, hiszen egy sikeres műtét nem garancia a teljes felépüléshez.

2021. nyarán végeztem el a Terápia az Állatokért Alapítvány kutya-fizioterapeuta képzését. A megszerzett tudás fontos, és annak frissen tartása a mai világban elengedhetetlen, ezért folyamatosan képzem magam, hogy betegeinket naprakész tudás alapján láthassák el.

Személyes célom a megelőzés jellegű gyógytorna, és az időskori betegek rehabilitációjának népszerűsítése a kutyáknál is.

Fizioterápia mellett kutyák oktatásával foglalkozom; csoportos engedelmes oktatást és Hoopers edzéseket (távolról irányítás) tartok. Zsivány nevű vizslámmal a Hoopers népszerűsítésén dolgozunk jelenleg is.

Siklósi Tímea

Siklósi Tímea vagyok, kutya-fizioterapeuta. Fő érdeklődési területem a fizioterápia macskákon gyakorolt hatása.

Gyermekkorom óta szenvedélyesen szeretem az állatokat. 10 éves állatmentői tapasztalatom megmutatta, hogy az állatmentés egyik legfontosabb része a testi, lelki rehabilitáció. Mindig érdekelt az állatgyógyászat és szerettem volna komolyabb szaktudást szerezni ezen a területen, így 6 éve elvégeztem az Állatorvostudományi Egyetem asszisztens képzését.

Annyira megtetszett, hogy szakmát váltottam és elkezdtem ezen a területen dolgozni. Voltam kisebb rendelőkben is, de a szakma javát Budapest egyik legnagyobb Állatkórházában sajátítottam el, ahol ambuláns és intenzíves asszisztensként dolgoztam. Itt tapasztaltam meg azt is, hogy ha a műtétek után nem fordítunk kellő figyelmet a rehabilitációra, az nagy mértékben rontja az állatok teljes felépülésének esélyét. Ekkor kezdtem el érdeklődni a fizioterápia iránt. Péteri Dóra tanfolyamát végeztem el. Mivel a munkámat egy nagy forgalmú Állatkórházban végeztem, volt szerencsém elismert ortopéd Szakorvosokkal dolgozni. Bepillantást engedtek az ortopéd műtétekbe és rengeteget segítettek a tanulásban, fejlődésben. Már akkor, a Kórházban is foglalkoztam fizioterápiával, amikor szükség volt rá.

Később menhelyeken vállaltam ortopéd eseteket önkéntes alapon, idővel pedig saját betegkört építettem ki. A házhoz járással szemben nagy előny, ha a terapeuta egy központban tud dolgozni, mivel olyan professzionális eszközök állnak a rendelkezésére mint pl.: hidrokád, terápiás ultrahang, lézer, stb. Így amikor a Pet Mobility megkeresett, örömmel csatlakoztam a Csapathoz, hiszen egy nagyon jól felszerelt, professzionális helyet hoztak létre, remek Szakemberekkel akikkel sokat tanulunk egymástól, hiszen ez egy olyan szakma, ahol folyamatosan fejlődni, tanulni kell!

Sokszor nagy segítség bizonyos eseteknél, ha nem egy ember tapasztalata és tudása alapján van felállítva az adott állat kezelési terve, hanem egy komoly orvosi háttér és egy fizioterápiás csapat segíti a Terapeuta munkáját.

Az asszisztenskedés továbbra is fontos szerepet tölt be az életemben, így jelenleg is dolgozom pár napot a Budatétényi Állatkórházban anesztes, műtétes, ambuláns és intenzíves asszisztensként, így sok, a későbbiekben általam kezelt állat műtéti beavatkozásánál is jelen vagyok. Ennek köszönhetően tényleg teljes egészében látom a gyógyulási folyamatot. Sokszor a kontroll vizsgálatoknál az orvosi környezettől rettegő pácienseknél segítség, ha olyan asszisztens van bent a vizsgálatkor, akit az állat ismer, akiben bízik és akivel jó kapcsolat alakult ki a fizioterápiás kezelések során. Minden eset érdekel, de leginkább a neurológiai eseteket tartom magamhoz közel állónak.

Mivel nagyon régóta foglalkozom állatokkal, könnyen meg tudom értetni magam velük, hamar kiépül közöttünk egy bizalmi kapcsolat és jól tudunk együtt dolgozni, akkor is, ha az állat alapvetően bizalmatlan vagy barátságtalan.

Jelenleg egy sziámi cicám van, akit Cserfesnek hívnak. Aki ismeri a fajtát, nem szokta megkérdezni hogy miért..:)

Dobrovitz Szabina

Dobrovitz Szabrina vagyok, kutya-fizioterapeuta és állatorvosi asszisztens.

Már régóta szenvedélyesen kötődőm az állatokhoz, korábban egy szentendrei menhelyen, önkéntesként kezdtem a pályafutásom. Később egy budapesti nagyforgalmú Állatkórházban kezdtem állatorvosi asszisztensként dolgozni.

Munkám során gyakran találkozom traumából eredő vagy genetikai hajlamból adódó ortopédiai elváltozásokkal. Ezek az esetek, illetve a saját idősödő kutyusom mozgásszervi panaszai inspiráltak arra, hogy mélyebben megismerjem a fizioterápia világát.

Ezért is döntöttem úgy, hogy elvégzem a kutya-fizioterapeuta képzést, hogy még többet tudjak tenni a kisállatokért, hogy segíthessek a páciensek rehabilitációjában, hogy hozzájárulhassak a kondíciójuk visszanyeréséhez, továbbá, hogy szélesebb körű szakmai ismeretekre tegyek szert.

2023-ban miután sikeres vizsgát tettem a Vetrehab Kutya-fizioterapeuta képzés keretein belül, csatlakoztam a Pet Mobility Csapatához, azzal a hosszú távú céllal, hogy minél több kutyusnak, segíthessek mihamarabb visszatalálni a fájdalommentes és jó életminőséghez. Számomra nagyon fontos, hogy népszerűsítsem a fizioterápiát mind az állatgyógyászati szakmában, mind a Gazdik körében! Azt szeretném elérni, hogy minél szélesebb körben elterjedjen a megelőzés/prevenció fontossága!