Mikor szükséges a fizioterápia?

Mikor szükséges a fizioterápia?

A kutya-fizioterápia számos állapotban jöhet szóba. Ha kutyánk nehezen kel fel, sántít, vagy ha egy műtét után van szükség rehabilitációra, mind-mind olyan jelek, amelyek fizioterápiás kezelést igényelhetnek. Egy professzionális állatorvos segítségével megállapítható, hogy kutyánk számára szükséges-e a fizioterápia, és ha igen, milyen típusú kezelést javasolnak az állapota alapján.


A kutya-fizioterápia során többféle kezelést alkalmazhatnak:

 • Gyógytorna: Klasszikusan minden fizioterápiás kezelés a gyógytorna alkalmazásával kezdődik. Kézzel végzett mozgatásokat, nyomásokat, korrekciókat végez a Fizioterapeuta, melyek enyhítik a fájdalmat az izmokban, ízületekben, csontokban, idegekben. Legfontosabb célja a fájdalom csillapítása, a mozgás örömének és a mobilitásnak a visszaszerzése.
 • Hidroterápia: Víz alatti futópad segítségével, a víz felhajtó erejének köszönhetően, ízületkímélő módon tudjuk fejleszteni az állat izomzatát, fokozni az ízületi mozgástartományát a gyengéd terhelésnek köszönhetően.
 • Lézerterápia: A szövetek mélyére hatoló lézersugarak elősegítik a sejtregenerációt, javítják a vérkeringést, a sejtek oxigén ellátottságát. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van, mely hozzájárul az ödémás állapot csökkentéséhez, a sebgyógyulás gyorsításához, az izomfeszülés csökkentéséhez.
 • Ultrahang terápia: A kezelés során az ultrahang hullámok behatolnak a sérült szövetekbe, fokozva a vérkeringést és kavitációt, így segít felgyorsítani a sejtek gyógyulási folyamatait, amitől a sérült szövetek gyorsabban gyógyulnak ezzel csillapítva a fájdalmat és a gyulladást.
 • Elektroterápia vagy más néven TENS kezelés: Kis elektromos impulzusokat használva csökkenthető a fájdalom és serkenthető az izmok mozgása.
 • Fényterápia: Kedvenceink esetében is sikeres lehet a polarizáltfény-terápia kiegészítő vagy önálló terápiás módszerként, főként ha sebgyógyítás a cél. Kíválóan működik gyulladások kezelésére, bőrgyógyászati és ízületi problémák gyógyítására, fájdalomcsillapításra és rehabilitációra.

Mit várhatunk egy kezelés során?

Egy kutyus vagy cicus fizioterápiás kezelése során a Terapeuták először egy alapos értékelést végeznek, hogy megismerjék kedvencünk egyedi szükségleteit. A kezelés maga az állapotától és a kezelés típusától függően változhat. Általában a kezelések heti rendszerességgel zajlanak, de súlyosabb esetekben gyakrabban is szükség lehet rájuk.

Minden fizioterápiás kezelés egyedülálló és személyre szabott, amikor kedvencünkről van szó. Az első látogatás általában egy alapos kiértékeléssel kezdődik, ahol a fizioterapeuta megismeri a kutya egyéni igényeit. Ez magában foglalja a kutya egészségügyi előzményeinek áttekintését, a jelenlegi állapotának megértését és a kezelési célok megfogalmazását. Az állapotfelmérés után következik a tényleges terápia, ami a következőket tartalmazhatja:

 1. Gyakorlatok: Speciálisan kialakított mozdulatsorok, amelyek célja az ízületi mozgékonyság növelése, az izomerő fejlesztése és a koordináció javítása.
 2. Hidroterápia: Vízi gyakorlatok, amelyek kihasználják a víz felhajtóerejét a kíméletes mozgás és az izmok erősítése érdekében. A víz nyomása és ellenállása különösen hasznos azoknak a kutyáknak, akik súlyos sérülésekből épülnek fel.
 3. Passzív mozgások: A terapeuta által végzett, kontrollált mozgatások, amelyek segítenek az ízületek mozgásterjedelmének fenntartásában és növelésében, különösen olyan kutyáknál, akik nem képesek aktív mozgásra.
 4. Izomstimuláció: Elektroterápiás eszközök, mint például TENS gépek, segíthetnek az izmok aktiválásában és a fájdalomcsillapításban, anélkül, hogy megterhelnék a sérült területeket.
 5. Funkcionális tréning: Azok a gyakorlatok, amelyek a kutyák mindennapi tevékenységeit modellezik vagy támogatják, így segítve a kutyát a mindennapi élethez való visszatérésben.
 6. Manuális terápia: Az ízületek és szövetek kézzel történő mobilizációja, amely segít a feszültség oldásában, a vérkeringés serkentésében és a fájdalom enyhítésében.

A kezelések során fontos, hogy figyelemmel kísérjük kedvencünk válaszait és közérzetét. A terapeuta szükség esetén módosítja a kezelés intenzitását, hogy a lehető legkényelmesebb és legelőnyösebb legyen a kutyánk számára. A kezelések során adott esetben kiegészítő terápiás eszközöket is bevetnek, mint a speciális párnázás vagy támogató felszerelések, melyek segítik a kutya helyes testtartását és mozgását a gyakorlatok alatt.

“A kezelések után a terapeuta gyakran konkrét tanácsokkal és otthon végezhető gyakorlatokkal látja el a Gazdit, hogy folytathassák a rehabilitációt otthoni környezetben is”

Ezek az utasítások rendkívül fontosak, mert a folyamatos ápolás és figyelem hozzájárul a Kedvencünk hosszú távú gyógyulásához és egészségének megőrzéséhez.

Leave A Comment