Az ultrahang terápia olyan fizikoterápiás módszer, mely fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. Fizioterapeutáink ultrahanggal kezelik az olyan mozgásszervi elváltozásokat, mint a bursitis (az ízületek mentén lévő folyadékkal teli zsákok gyulladása), izomhúzódások és szakadások, izomrándulások és szalagsérülések, vagy az ízületi mozgásbeszűkülés, kontraktúra.

Hogyan működik egy ultrahang-terápiás eszköz?

Az ultrahang készülékeknek belsejében egy kis kristály található. Amikor elektromos töltés éri ezt a kristályt, az gyorsan rezeg, piezoelektromos hullámokat keltve (elektromos töltés, amely egyes szilárd anyagokban felhalmozódik). Ezek a hullámok az ultrahangos hangfejből ultrahang hullámokként távoznak. A kezelés során az ultrahang hullám behatol a sérült szövetekbe, ahol fokozza a véráramlást és a kavitációt. Ezzel segít felgyorsítani a sejtfolyamatokat – így gyorsabban gyógyulnak általa a sérült szövetek.

Az ultrahang terápiához egy mikrofonra hasonlító jelátalakító fejet (transzducert) használunk, ez képes a hanghullámok generálására.  A kezelendő testrészre kis mennyiségű gélt viszünk fel, majd az ultrahang készülékhez csatlakoztatott transzducert a gélre helyezzük, és kis körökben mozgatjuk. A Fizioterapeuta úgy állítja be a készüléket, hogy a szükséges mélységű és intenzitású hanghullámot adja le.

Központunkban olyan professzionális – eredeti olasz minőségű és technológiájú – ultrahangterápiás készüléket használunk, mely több fejjel is rendelkezik a minél jobb hatás érdekében, illetve vízalatti használatra is alkalmas, így akár hidroterápia közben is alkalmazható.

Az ultrahangos kezelés nem okoz kellemetlen érzést vagy fájdalmat.